Produceren zonder storingen

Storingen zijn niet alleen erg vervelend, ze kosten veel productiecapaciteit. En natuurlijk, komen ze op de meest ongelukkige momenten. Storingen kosten geld door reparatiekosten, maar vooral door productieverlies. De reparatiekosten zijn niet te voorkomen. Maar het is goed om die naar voren te halen, nog voordat de storing optreedt. Dat voorkomt onverwachts productieverlies en eventuele gevolgschade. Gevolgschade zoals bijvoorbeeld een beschadigde as door een vastgelopen lager, een tandwielkast die volledig moet worden gereviseerd/vervangen, omdat er niet voldoende is gesmeerd. Het is belangrijk om een goede onderhoudsstrategie te kiezen. Robe Automatisering kan u daarbij optimaal ondersteunen.

Er ligt een directe relatie tussen onderhoud en storingen. Er zijn 4 strategieën om onderhoud te plegen:

  1. Correctief onderhoud
  2. Gepland onderhoud
  3. Conditie-gebaseerd onderhoud
  4. Predictive maintenance: 100% voorspelbaar

1. Correctief onderhoud

Komt het productieproces door een storing stil te liggen, dan kan dat leiden tot vervelende consequenties zoals hoge kosten en imagoschade. In het ergste geval komt zelfs het voortbestaan van de organisatie in gevaar. Desondanks stellen bedrijven het onderhoud vaak zo lang mogelijk uit, om zo veel mogelijk productiecapaciteit uit hun machines te halen. Ervan uitgaande dat een machine langer meegaat als gewacht wordt tot hij stuk gaat. Uit de totale kosten blijkt echter dat een reparatie duurder is dan een onderhoudsbeurt en dat correctief onderhoud in werkelijkheid een contraproductief effect heeft.

2. Gepland onderhoud

Een veelvoorkomend alternatief voor correctief onderhoud is planmatig onderhoud op vaste momenten. Planning van onderhoud wordt dan gebaseerd op informatie vanuit de fabrikant. Hij kan echter geen rekening houden met alle factoren die slijtage of defecten veroorzaken, zoals verandering van het productiemateriaal of verkeerd gebruik. Ook bij deze aanpak is het helaas dus onmogelijk om alle storingen te voorkomen. Een ander nadeel is dat er met deze methode vaak onderhoud plaatsvindt op momenten dat het eigenlijk niet nodig is en de machine nog naar behoren functioneert. Dat maakt het onderhoud duurder dan noodzakelijk.

3. Conditie-gebaseerd onderhoud

Veel bedrijven doen een goede poging om op het juiste moment onderhoud te plegen, door middel van sensoren die inzicht geven in de status van een machine. Uit specifieke metingen moet blijken of de onderzochte onderdelen in orde zijn. De onderdelen die naar verwachting op korte termijn problemen gaan geven, worden bij de eerstvolgende productiestop vervangen. Conditie-gebaseerd onderhoud is een stap in de juiste richting naar optimaal onderhoud, vooral wanneer deze metingen continu plaatsvinden.

4. 100% voorspelbaar: predictive maintenance

Predictive maintenance is de innovatieve vervolgstap op conditie-gebaseerd onderhoud. Dankzij ontwikkelingen zoals Internet of Things (Industry 4.0) kunnen machines op grote schaal data produceren en die data via sensoren continu uitwisselen met bijvoorbeeld mensen en andere apparaten. Door alle data van alle machines die overal ter wereld kunnen staan samen te brengen, kunnen betere voorspellingen worden gedaan op welk moment een component aan vervanging toe is. Dit is dus niet alleen gebaseerd op real-time informatie, maar ook op machine-informatie uit het verleden. Predictive maintenance levert interessante voordelen op, zoals minder downtime en meer efficiëntie, veiligheid en controle.

De meest effectieve manier van Onderhoud is Predictive maintenance. Daarvoor moet vaak eerst Conditie-gebaseerd Onderhoud plaatsvinden, dus het meten van de conditie van de essentiële componenten. Hieruit ontstaan de stand tijden (draaiuren, branduren, aantal schakelmomenten) van componenten en is vervanging voorspelbaar. Kortom:

Verbeteren? Eerst meten

Belangrijk advies van Robe Automatisering:

Op deze wijze blijft het overzichtelijk en is er eenvoudig draagvlak te verkrijgen.

Te meten variabelen voor een goede analyse van de conditie en voorspelbaarheid

  • Aantal producten
  • Machine on/off
  • Productie on/off
  • Aantal schakelmomenten van magneetschakelaars/relais
  • Trilling in de machine bij onder andere lagers en assen
  • Temperatuur van tandwielkasten
  • Draaiuren van V-riemen en kettingen
  • Opgenomen stroom van de elektromotor(en), hogere stroom bij zwaarder lopen

Het Smart Robe Industrie 4.0 Concept kan automatisch meldingen genereren als onderhoud noodzakelijk is, zowel aan de eigen Technische Dienst, als aan een buitenfirma, zoals RS-machinebouw

Gratis factory walkthrough
Hoe verbeter ik mijn productieproces?
We willen het graag demonstreren

Te meten variabelen

Te meten variabelen voor een goede analyse van de productiviteit:

  • Aantal producten
  • Machine on/off
  • Snelheid productie
  • Stilstand
  • Geen productie (bijvoorbeeld door een stroommeting)
  • Afkeur, opstart

Productiviteit verbeteren in 5 stappen

1. WebIO plaatsing

Specialisten van Robe Automatisering installeren de besturing en de router op uw machine, al dan niet onder begeleiding van uw TD. Installatie kost een paar uur en kan worden ingepland tijdens productiestop. De specialisten brengen de verbinding met de server tot stand, beveiligd en onafhankelijk van uw eigen netwerk.

Uw machine treedt toe tot Industry 4.0, ook wel aangeduid als Smart Industry.

2. Uitlezen data

Om de juiste data te verzamelen worden bestaande sensoren/signalen gekoppeld aan de besturing van Robe. Ook plaatst de specialist van Robe automatisering nieuwe sensoren in overleg met u. Niet te veel, voldoende om uw gewenste analyse te ondersteunen.

De werking wordt uitgebreid getest om verstoringen in uw huidige proces te voorkomen. De specialist van Robe Automatisering kalibreert de sensoren met professionele apparatuur.

3. Online monitoring

De data staat overzichtelijk in grafieken en graphics in de door u gekozen online vormgeving.

Afwijkingen van de standaard zijn direct zichtbaar en (ver)storingen kunnen worden gemeld via SMS en/of mail aan de verantwoordelijken.

4. Data-analyse

Behalve dat u online actueel inzicht heeft in de variabelen en afwijkingen ontvangt u van Robe automatisering een week-, maand- en/of kwartaalrapportage. Met tabellen en grafieken. In de vormgeving en met een inhoud die u zelf wenst. Onze specialisten kunnen u bij de keuze adviseren.

Niet overladen met een wirwar aan gegevens, maar precies voldoende om een heldere analyse te maken. En uiteraard flexibel aanpasbaar, wanneer de situatie dat vraagt.

 

5. Optimalisatie

Goed gekozen data leidt tot bewustwording, de belangrijkste voorwaarde voor verbetering. Heldere doelen stellen, richtlijnen en een planning meegeven na een grondige analyse van de mogelijkheden verbetert de productiviteit. Niet te hoogdravend, eenvoudige acties, kleine stapjes. Het laaghangend fruit als eerste, dat motiveert. De specialisten van Robe Automatisering kunnen u daarbij ondersteunen, zowel bij de data-analyse, als bij mogelijke oplossingen, vormgegeven in een overzichtelijke actielijst.

Meer informatie over hogere productiviteit?

Wilt u advies over het verhogen van de productiviteit van uw machinepark? Of heeft u andere vragen, zoals over de automatisering en applicatie? Neem dan gerust contact op via +31 (0)6 - 12797751 of info@robe-automatisering.nl.

U kunt ook direct gebruik maken van onderstaand contactformulier, zodat wij contact met u kunnen opnemen: